12 Mart İstiklal Marşının Kabulü Kutlandı
Bafra Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Jandarma Komutanı Üsteğmen Fatih Özer, Bafra Cumhuriyet Başsavcısı Olcay Aksoy, Bafra Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu'nun yanı sıra parti başkanları, sivil toplum kuruluşları okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenciler katıldı.
Program, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başladı. Programın açılış konuşmasını okul müdürü Murat Önder yaptı. Önder konuşmasında, ''12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı münasebetiylesizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu öncelikle ifade ederek sözlerime başlamak isterim.
Bayrağımız ve onun istiklalini ebedileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, kuşku yok ki ulusumuzun ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan hiçbir zaman ölmeyecek ve mütemadiyen yaşayacak olan mukaddes kavramlardır. İstiklal Marşı'nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif'i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, "milli mücadele ruhunu" üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. Kurtuluş Savaşı, kuşku yok ki Türk ulusunun ölüm kalım harbi olmuştur. Böyle zamanlarda uluslar kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Vatan, ulus, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, barış zamanlarında pek fazla anlaşılamasa da milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa avaş zamanlarında bunların ne denli önemli değerler oldukları bir kez daha üstelik tüm assasiyetiyle anlaşılır.
Önderi ''Bu kavramlar, o denli mühimdir ki, onlar olmadan adeta yaşamak imkânsızdır. İşte bu ebeplerden dolayı uluslar bunlar uğruna gerektiğinde ölümü bile göze alır. Zira bu avramlar uğurlarına, binlerce hatta yüz binlerce insan şehit ve gazi olduğu içindir ki bunlara ukaddes bir anlam atfedilmiştir ve toplumlar bunları bu şekilde kabul etmiş ve üreklerinde saklamışlardır.Değerli gençler! Mazide yaşayan şanlı atalarımız, şehit dedelerimiz bize, bu güzel vatanı miras bıraktı. Bundan ötürü bizler de, gelecek kuşaklara bu kutsal emaneti en güzide bir şekilde taşımak zorundayız. Unutmayınız ki, omuzlarınızda atinin sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluğu taşımak ise öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Keza çalışmak ister, gayret ister ve yeri geldiğinde ise fedakârlık ister.
Bu sebeple bizden sonraki kuşaklara güçlü ve refahın hakim olduğu bir memleket bırakmak ve atalarımızdan intikal eden mirası geleceğe emanet olarak aktarmak için, çok ama çok çalışmalıyız. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, Topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı'na da İstiklal Marş'ımızı armağan etmiştir. İstiklal Marşı hem Türk uslunu hem de Mustafa Kemal'i mükemmel bir surette anlatan bir destan hüviyetindedir. Başta vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı'nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bu güzel şiiri emperyalizme karşı ölüm - kalım savaşı vererek sonunda başarıya ulaşmış bir millet adına İstiklal marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere I. TBMM üyelerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum' dedi.
Konuşmanın ardından, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü kapsamında düzenlenen ''Akif'in sözü Cumhuriyet'in 100'ü'' temalı resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere protokol tarafından ödülleri takdim etti. Program daha sonra, ototoryum gösterileri, İstiklal Marşının okunması ve istiklal Marşının kabul edilmesini simgeleyen gösterinin ardından program son buldu.