Sönmezler Fırın
Sönmezler Fırın

Bafra TSO Başkanı Serdal Sefa Kocabaş'tan uyarı

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.08.2024 - 00:10, Güncelleme: 24.08.2024 - 00:10
 

Bafra TSO Başkanı Serdal Sefa Kocabaş'tan uyarı

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası (Bafra TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Sefa Kocabaş’ın Enflasyon Muhasebesi Uygulanması hakkında basın açıklaması
Bilindiği üzere Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ( Sıra No : 555) göre işletmelerin bilançoları 2023 yıl sonu itibariyle vergisel etki olmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuştu. Aynı Tebliğe göre 2024 yılı ve müteakip yıllarda işletmelere bilançolarını geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere enflasyon düzeltmesine vergisel etki olacak şekilde tabi tutma zorunluluğu getirilmiştir. Artık gelinen noktada işletmeler bilançolarını 2. Geçici vergi döneminde (Nisan – Mayıs- Haziran) vergisel etki olacak şekilde enflasyon düzeltmesine tabi tutma zorunluluğu ile karşı karşıya kalmışlardır. Ancak geldiğimiz noktada enflasyon muhasebesi uygulamasının 2024 yılı itibarıyla devreye girmesiyle birlikte işletmeler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı düşüncesindeyim. Enflasyon muhasebesinin sanal karları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle uygulamaya alınsa da enflasyon düzeltmesinin birçok mükellefi ilave vergi yüküyle karşı karşıya bırakacağı görülüyor. Enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkacak farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkması, vergi adaletini zedeleyecek bir durumdur. Enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi ve öyle uygulanması sağlanmalıdır. Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kar ediyor gibi gösteriyor ancak bu gerçek bir durum değil, işletmeler elinde bulunan stoklar ve duran varlıklarda oluşan Enflasyon artışı sebebiyle satmadığı malın ve duran varlıktan sanki kar ediyormuş gibi vergisini vermek zorunda bırakılıyor. Ayrıca sattığı malı tekrar alırken bile sattığı fiyatlardan temin edememe durumu oluşuyor. Yeni düzenlemeyle öz varlık yapısı güçsüz olan firmalar, ödemesi gerekenden daha fazla vergi ödemek durumunda kalacaktır. Bu durumda ticari işletmelerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşanması kaçınılmazdır. Konuyu yalnızca vergi olarak değil diğer etkilerini de ortaya koyarak değerlendirmek ve karar vermek sağlıklı bir yaklaşım olur. Bu sakıncaların göz önünde bulundurularak Enflasyon muhasebesi konusunda, uygulamanın yılsonlarında bir defa olmak üzere vergisel bir sonuç doğurmadan ve sektörel durumlarda göz önünde bulundurularak yeniden bir düzenlemeye gidilmesinin yaşanacak sorunların çözümü açısından önemli olduğu görüşündeyiz.
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası (Bafra TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Sefa Kocabaş’ın Enflasyon Muhasebesi Uygulanması hakkında basın açıklaması

Bilindiği üzere Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ( Sıra No : 555) göre işletmelerin bilançoları 2023 yıl sonu itibariyle vergisel etki olmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuştu. Aynı Tebliğe göre 2024 yılı ve müteakip yıllarda işletmelere bilançolarını geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere enflasyon düzeltmesine vergisel etki olacak şekilde tabi tutma zorunluluğu getirilmiştir. Artık gelinen noktada işletmeler bilançolarını 2. Geçici vergi döneminde (Nisan – Mayıs- Haziran) vergisel etki olacak şekilde enflasyon düzeltmesine tabi tutma zorunluluğu ile karşı karşıya kalmışlardır. Ancak geldiğimiz noktada enflasyon muhasebesi uygulamasının 2024 yılı itibarıyla devreye girmesiyle birlikte işletmeler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı düşüncesindeyim. Enflasyon muhasebesinin sanal karları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle uygulamaya alınsa da enflasyon düzeltmesinin birçok mükellefi ilave vergi yüküyle karşı karşıya bırakacağı görülüyor. Enflasyon düzeltmesi hesaplamalarıyla ortaya çıkacak farklardan dolayı mükelleflere ilave vergi çıkması, vergi adaletini zedeleyecek bir durumdur.

Enflasyon düzeltmesinin vergisel bir sonuç doğurmadan, muhasebe işlemi olarak değerlendirilmesi ve öyle uygulanması sağlanmalıdır. Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kar ediyor gibi gösteriyor ancak bu gerçek bir durum değil, işletmeler elinde bulunan stoklar ve duran varlıklarda oluşan Enflasyon artışı sebebiyle satmadığı malın ve duran varlıktan sanki kar ediyormuş gibi vergisini vermek zorunda bırakılıyor. Ayrıca sattığı malı tekrar alırken bile sattığı fiyatlardan temin edememe durumu oluşuyor.

Yeni düzenlemeyle öz varlık yapısı güçsüz olan firmalar, ödemesi gerekenden daha fazla vergi ödemek durumunda kalacaktır. Bu durumda ticari işletmelerin ciddi anlamda sıkıntılar yaşanması kaçınılmazdır. Konuyu yalnızca vergi olarak değil diğer etkilerini de ortaya koyarak değerlendirmek ve karar vermek sağlıklı bir yaklaşım olur. Bu sakıncaların göz önünde bulundurularak Enflasyon muhasebesi konusunda, uygulamanın yılsonlarında bir defa olmak üzere vergisel bir sonuç doğurmadan ve sektörel durumlarda göz önünde bulundurularak yeniden bir düzenlemeye gidilmesinin yaşanacak sorunların çözümü açısından önemli olduğu görüşündeyiz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve bafrahaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.