MHP’den Bafralılara diyabet ve baş ağrısı semineri
MHP’den Bafralılara diyabet ve baş ağrısı semineri
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bafra İlçe Başkanlığı tarafından Bafra Belediye Kültür Merkezi’nde Bafralılara “Baş ağrısı ve diyabet’’ hastalığı ile ilgili seminer verildi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bafra İlçe Başkanlığı tarafından Bafra Belediye Kültür Merkezi’nde üyelerine “Baş ağrısı ve diyabet’’ hastalığı ile ilgili seminer verildi.
Seminerde konuşma yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bafra İlçe Başkanı Emin Usta şunları söyledi, Parti olarak eğitime önem veriyoruz. Başkan yardımcımız ARGE’nin başında olan Ramazan Güngör kardeşime de bu seminere ön ayak olmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum’ dedi.
Seminere konuşmacı olarak, Nöroloji Dr.Öğretim Üyesi Ufuk Sandıkçı, Dahiliye Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat katıldı.
İlk konuşmacı olarak kürsüye gelen Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, konuşmasında,Dünya genelinde 2013'te 382 milyon olan diyabetli sayısının, 2035'te 592 milyona çıkmasının öngörüldüğünü dile getiren Polat, "Çok korkunç bir rakam. Diyabet hastalığı ülkemiz için de çok önemli ve büyük bir sorundur." diye konuştu.
Önder Özüm Polat, Türkiye'deki diyabetlilerin yaklaşık 6 milyonunun yetişkin diyabeti olan tip-2, 1 milyonunun ise çocukluk çağında başlayan tip-1 diyabetten muzdarip olduğunu anlattı.
"Diyabetin önlenmesi ve erken tanı konulması için aktif bir politika uygulanmalıdır. Etkin bir diyabet yönetim programı ortaya konulmalıdır. Özellikle çocukluk çağındaki diyabetin, eğitim ve gözlem programlarıyla yönetilmesi için özel bir yol haritasının ortaya konulması lazım. Hayat boyu süren tedavi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hastaların medikal ve medikal dışı tüm ihtiyaçlarının karşılanması gerekir."
Türkiye'deki diyabet hastalarının yıllık istatistiklerinin sağlıklı şekilde tutulmasının önemine işaret eden Yurdakul, "Bu ne için önemli? Çünkü, ileriye dönük 10-20 yıllık sağlık programlarını yaparken bu istatistikler bize doğru yolu gösterir." dedi.
Önder Özüm Polat’ın konuşmasından sonra söz alan Nöroloji Dr. Öğretim Üyesi Ufuk Sandıkçı’da şunları söyledi. Uluslararası LTB (Lifting the Burden of Headache) Başkanı ve Küresel Migren ve Ağrı Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Derya Uludüz, "5-11 Eylül Migren Farkındalık Haftası" kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 274 tip baş ağrısı olduğunu ancak bunların içinde migreni ilk sıraya koyduklarını anlattı.
Sandıkçı, kişilerin kendilerine, "Ağrım ne kadar şiddetli?", "Ağrıma bulantı eşlik ediyor mu?", "Işık beni rahatsız ediyor mu?" sorularını sorarak migreni tanımlayabileceklerini ifade ederek, bir ağrının migren kaynaklı olabilmesi için 6 aydan uzun süreli ve ataklar halinde gerçekleşmesi gerektiğini aktardı.
Son 15-20 yıldır migren sıklığının arttığını dile getiren Sandıkçı, hormonal dengesizliklerden dolayı migrenin kadınlarda erkeklere göre 3 kat fazla görüldüğünü belirtti.
Seminerden seminer veren doktorlara Bafra İlçe Başkanlığı tarafından plaket takdim edildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.